English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceSinusitis i antibiotici    
 
Zdravlje porodice Minimize

Prečesto propisivanje antibiotika za sinusitis

Ljekari propisuju antibiotike u 70-80% slučajeva sinsusnih infekcija, iako je većina njih uzrokovana virusima, izjavili su profesori Hadley Sharp i Donald Leopold sa kolegama sa Univerziteta u Nebraski za martovsko izdanje Arhiva otorinolargingologije (Archives of Otolaryngology-Head and Neck Surgery).

Kada uzmemo u obzir rizik od pojavljivanja otpornosti na antibiotike i prisustvo sve opasnijih bakterija, a pritom dvije trećine pacijenata sa simptomima sinusitisa očekuju i dobiju antibiotik od svojih ljekara, onda postaje jasno da je potrebno obratiti posebnu pažnju na ovo oboljenje.   

Najmanje jedan antibiotik propisan je u 82.74% posjeta ljekaru zbog akutne infekcije, i u 69.95% posjeta zbog hronične infekcije čiji je uzrok najvjerovatnije upala, rekli su istraživači.

Nakon antibiotika, najčešće propisivani lijekovi bili su antihistamini, nazalni dekongestanti, kortikosteroidi, itd.

Jedino polje u kojem su rezultati odgovarali preporukama, bilo je u slučaju propisivanja antihistamina. Korištenje antihistamina (20.93% svih posjeta zbog hroničnog sinusitisa i 25.26% zbog akutnog) činilo se logičnim, smatraju istraživači.

Razmatrajući kompleksnost akutnog i hroničnog sinusitisa, istraživači su priznali da je razumljivo zašto je pristup liječenju još uvijek kontroverzan.

Iako su virusi obično prisutni u akutnim oblicima bolesti, mnogi ljekari zagovaraju da se terapija ne pripisuje ako simptomi nisu previše teški, ako se smanjuju nakon 5 do 7 dana, te nestanu nakon 10. Postoje smjernice za liječenje akutnih oblika, posebno akutnog bakterijskog rinosinusitisa. Međutim, hronična oboljenja su mnogo složenija, izjavili su oni.

Ograničenje ove studije jeste u tome da nije bilježeno korištenje lijekova koji se mogu dobiti bez recepta niti prirodnih lijekova. Moguće je da je inhaliranje nad parom ili ispiranje slanom vodom preporučeno u istom broju slučajeva kao i propisivanje antialergijskih lijekova.

Jedan od mogućih razloga česte upotrebe antibiotika može biti u tome da su oni zaista djelotvorni, inače bi bili napušteni, rekli su istraživači. Međutim, drugi razlog može biti taj da pacijenti boluju od oboljenja koje će se samo povući, a njihovi ljekari im propisuju ono za šta smatraju da će djelovati. Ipak, mnoge infekcije tokom vremena prođu same od sebe, bez lijekova, dodali su istraživači.

IZVOR: MedPage Today
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava