English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceSjeme i ulje lana    
 
Zdravlje porodice Minimize

Laneno sjeme i ulje lanenog sjemena

   Uvod

Laneno sjeme je sjeme biljke lana, za koju se vjeruje da potiče iz Egipta.

Narodni naziv – laneno sjeme, sjeme lana

Latinski naziv – Linum usitatissimum

Engleski naziv – Flaxseed, linseed

  Za šta se koristi

  • Najčešće se koristi kao laksativ

  • Koristi se i za tretiranje valunga (napada vrućine) i bolnih grudi kod žena u menopauzi

  • Ulje lanenog sjemena koristi se za drugačija oboljenja od onih za koja se koristi laneno sjeme, npr. artritis

  • I laneno sjeme i njegovo ulje koriste se za smanjivanje visokog nivoa holesterola  u krvi i u cilju   

    prevencije raka

  Kako se koristi

Cijelo i samljeveno laneno sjeme može se pomiješati sa vodom, sokom i jogurtom te popiti. Ulje lanenog sjemena može se nabaviti u tečnom obliku ili u obliku kapsula. Laneno sjeme sadrži lignane (fitoestrogene ili biljne estrogene), dok ih pripremljeno ulje lanenog sjemena ne sadrži.

Šta kaže nauka

  • Laneno sjeme sadrži topiva vlakna, poput onih u zobi, te je stoga, djelotvoran laksativ
  • Studije o djelovanju pripravaka od lanenog sjemena na smanjenje holesterola u krvi pokazale su mješovite rezultate 
  • Neke od studija ukazuju na to da alfa-linolenska kiselina (omega-3) u lanenom sjemenu može koristiti osobama sa oboljenjima kardio-vaskularnog sistema
  • Studije su polučile mješovite rezultate kada je u pitanju smanjivanje epizoda valunga u menopauzi, a u toku su studije koje će pokazati djelovanje lanenog sjemena na spriječavanje osteoporoze i stabiliziranje šećera u krvi

Nus pojave i upozorenja

 

Čini se da se dodaci prehrani koji sadrže laneno sjeme ili njegovo ulje dobro podnose. Prijavljeno je malo slučajeva nus pojava.

 

Laneno sjeme, kao i svaki dodatni izvor vlakana treba uzimati sa puno tečnosti, u protivnom može pogoršati konstipaciju (zatvor) ili u najgorem slučaju dovesti do začepljenja crijeva.

 

Vlakna u lanenom sjemenu mogu umanjiti sposobnost tijela da apsorbuje određene lijekove koji se uzimaju oralnim putem. Zbog toga, laneno sjeme ne treba uzimati istovremeno sa konvencionalnim lijekovima ili drugim dodacima prehrani.

 

Ako uzimate bilo kakve dodatke prehrani ili koristite alternativna sredstva liječenja, o tome obavezno obavijestite svoga ljekara.

 

Izvor: http://nccam.nih.gov

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava