English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceSpašavanje udova nakon promrzlina    
 
Zdravlje porodice Minimize

Terapija koja bi mogla spasiti udove nakon promrzlina

Novi način liječenja može pomoći u spriječavanju amputacije teško promrzlih udova, izjavili su američki naučnici.

 

U slučajevima teških promrzlina, duboko smrzavanje tkiva može oštetiti mišiće, tetive, nerve i krvne sudove, što često dovodi do gangrene i amputacije uda. 

Kada dođe do teških promrzlina, krvni sudovi trpe i protok krvi je zaustavljen. Međutim, mali ugrušci mogu se također formirati nakon otapanja i ponovnog zagrijavanja krvnih sudova, a grč oštećenih arterija dodatno onemogućava protok krvi prema najmanjim krvnim sudovima.

Studija tima američkih stručnjaka uključivala je 17 pacijenata, starosne dobi od 16 do 65 godina, sa teško promrzlim šakama i stopalima. Intervencijski radiolozi koristili su angiografiju (rendgensko snimanje arterija i vena) da bi identificirali područja u kojima nije bilo protoka krvi. Zatim su putem katetera primijenjivali lijekove za razbijanje ugrušaka i spriječavanje grčeva da bi ponovno otvorili oštećene, začepljene arterije.

 

Ovaj pristup pokazao se izuzetno uspješnim kada je u pitanju spašavanje udova i spriječavanje njihove amputacije.

 

IZVOR: Healthday, mart 2008., www.healthday.com

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava