English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceTest inteligencije mjeri i motivaciju    
 
Zdravlje porodice Minimize

IQ testovi mjere i motivaciju, a ne samo inteligenciju

Testovi inteligencije su mjera motivacije koliko i mjera mentalnih sposobnosti, ukazuje istraživanje iz SAD-a.

Naučnici iz Pensilvanije otkrili su da visoki rezultat IQ testa zahtijeva i visoku inteligenciju i visok stepen motivacije, dok nizak IQ skor može biti rezultat nedostatka bilo kojeg od ta dva faktora.

Utvrđeno je također da je IQ skor moguće značajno povećati određenim podsticajnim mjerama.

Za početak, analizirane su prethodne studije o tome kako materijalni podsticaji utiču na rezultate testova inteligencije kod više od 2000 ljudi. 
 

Naučnici sa univerziteta University of Pennsylvania, SAD, otkrili su da su materijalni podsticaji povećali sve IQ skorove, ali posebno kod pojedinaca sa nižim osnovnim IQ skorovima.

Zatim su isti naučnici testirali u kojoj mjeri je motivacija imala uticaja na rezultate IQ testova, kao i na predviđanja inteligencije i rezultata kasnije u životu.

Koristeći se podacima dugogodišnje studije 250 dječaka koji su praćeni od rane adolescencije do rane zrele dobi, naučnici su zaključili da se određeni pojedinci trude više u odnosu na druge u situacijama kada su rizici niski.

Stoga, postizanje visokog skora na testu inteligencije zahtijeva i visoku inteligenciju ali i takmičarske tendencije koje motivišu učesnika u testu da test uradi na najbolji mogući način.

Dr. James Thompson, profesor psihologije na univerzitetu University College London, zaključio je da je odavno poznato da rezultati IQ testa predstavljaju kombinaciju urođenih sposobnosti i mnogih drugih varijabli.

Studija je objaljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

IZVOR: BBC, april 2011., http://www.bbc.co.uk/news/health-13156817
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava