English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceTransplantacija bubrega od preminulih pacijenata    
 
Zdravlje porodice Minimize

Bubrezi preminulih pacijenata sasvim dobri za transplantaciju

Nova britanska studija pokazala je da bubrezi transplantirani od pacijenata čija su srca prestala pumpati krv funkcionišu dovoljno dobro kao i bubrezi od pacijenata koji su bili bez moždane funkcije, ali su još bili živi. Ovo otkriće moglo bi dovesti do toga da se poveća dostupnost ovih organa za pacijente kojima su potrebni.

Hirurzi su brinuli da bi bubrezi od umrlih pacijenata mogli biti slabiji i kraće funkcionalni.

U novoj studiji, profesor J. Andrew Bradley, sa unverziteta University of Cambridge, i kolege, analizirali su bazu podataka od 9,134 transplantacija bubrega od 2000. do 2007. godine.

operacija-hirurg

Od njih, 845 transplantacija su bile od pacijenata čije je srce prestalo kucati nakon odluke o isključivanju sa aparata za održavanje na životu; ostatak je bio od pacijenata koji nisu imali moždanu funkciju.

Studija, koja je objavljena na internetu u časopisu The Lancet, pokazala je da su bubrezi iz obje grupe sasvim dobro funkcionisali jednu i pet godina nakon transplantacije – u smislu njihovog preživljavanja u novom tijelu – kod pacijenata kod kojih je transplantacija izvršena po prvi put.

Postoje određeni izazovi kada je u pitanju odstranjivanje organa kod pacijenata čija su srca prestala sa radom, rekao je dr. Jonathan S. Bromberg, specijalista za transplantacije pri bolnici Mount Sinai Medical Center u New York City-u. Takvi organi češće imaju određena oštećenja i “stoga je potrebno veoma pažljivo izvaditi organe, što je moguće više skratiti vrijeme njihovog čuvanja, te upariti donore organa sa primateljima koji imaju najmanje šanse odbijanja tih organa.”

Ipak, rekao je on, organi od preminulih donora “mogu pokazati odlične rezultate, a transplantacija bubrega je medicinski i ekonomski superiornija od dijalize, te je stoga potrebno ohrabriti i podržati pokušaje da se povećaju izvori ovih organa.”

IZVOR: HealthDay, 20. avgust 2010., www.healthday.com
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava