English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceVježbanje i vakcine    
 
Zdravlje porodice Minimize

Vježbanje može poboljšati djelovanje vakcine protiv gripe

Vježbanje mišića u koji je data vakcina protiv gripe može poboljšati odgovor imunog sistema na vakcinu, izjavili su britanski istraživači.

"Pokušavamo pronaći nešto jednostavno što svako od nas može uraditi da bi poboljšao odgovor organizma na vakcinu," rekla je dr Kate Edwards, sa Univerziteta u Birminghamu.

U ranijoj studiji, njen tim ljekara pokazao je da vježbanje može poboljšati proizvodnju antitijela u organizmu. U posljednjoj studiji, koja je objavljena u medicinskom žurnalu Mozak, ponašanje i imunitet (Brain, Behavior, and Immunity), istraživači su analizirali uticaj koji vježbanje ima na odgovor imunog sistema tijela na vakcinu protiv gripe kod 60 mladih, zdravih odraslih osoba.

Šest sati prije vakcinacije protiv gripe, učesnici u studiji su ili mirno sjedili ili radili ekscentrične vježbe (kontrakcije) mišića ramena i bicepsa. Istraživači su pojasnili da ekscentrično vježbanje uključuje otpor sili gravitacije prilikom spuštanja tega.

Ova vježba dovedena je u vezu sa boljom proizvodnjom interferona, indikatora imunog odgovora na vakcinu u muškaraca. Kod žena, vježbanje je povećalo nivoe antitijela protiv gripe. Nivo odgovora interferona u direktnoj je vezi sa povećanjem obima ruke koje se postiže vježbanjem.

Potrebne su dodatne studije da bi se utvrdio, klinički gledano, uticaj poboljšanog odgovora imunog sistema. Ipak, zaključila je dr. Edwards, "Ako uspijete malo vježbati prije nego što primite vakcinu, to će vam, zasigurno, mnogo koristiti, a vjerovatno će i poboljšati odgovor vašeg organizma na vakcinu."

Izvor: Brain, Behavior, and Immunity, februar 2007.

Pregledano: 24.03.2017.
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava