English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceVježbanje sa odmorima i sagorijevanje masti    
 
Zdravlje porodice Minimize

Masti se najbolje tope vježbanjem u nekoliko navrata sa odmorom

Stručnjaci sa Univerziteta u Tokiju i Univerziteta u Tsukubi u Japanu proveli su studiju čiji je cilj bio da uporedi metabolizam masti između “dužeg vježbanja u jednoj cjelini” i “nekoliko cjelina vježbanja” istog intenziteta i ukupnog trajanje vježbe.

Tokom studije, sedam muškaraca izvelo je tri eksperimenta: 1) 60 minutno vježbanje bez prekida, 2) dvije cjeline vježbanja u trajanju od 30 minuta sa odmorom od 20 minuta između cjelina, i 3) odmaranje.

Naučnici su pratili metabolizam masti, hormone, inzulin, glukozu tokom svakog eksperimenta.  

Kao što je bilo i očekivano, treći eksperiment sa stalnim mirovanjem (odmaranjem) nije pokazao rezultate u sagorijevanju masti. Međutim, eksperiment ponavljanog vježbanja isprekidanog odmorima pokazao je brži metabolizam masti tokom vježbanja, kao i tokom naknadnog perioda odmaranja. Osim toga, tokom takvog programa vježbanja primjećene su značajno manje vrijednosti inzulina i glukoze u poređenju na vježbanje u jednom navratu. Također, relativni doprinos oksidacije masti potrošnji energije pokazao je značajno veće vrijednosti tokom vježbanja sa periodima odmora.

Dakle, rezultati studije pokazali su da najbolji program vježbanja u cilju sagorijevanja masti predstavlja vježbanje u 30-minutnim cjelinama između kojih postoji period odmaranja od 20 minuta.

Izvor: Journal of Applied Physiology, juni 2007., http://jap.physiology.org/

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava