English language
Savjeti i novosti o zdravljuZdravlje porodiceZagađeni zrak uzrokuje upalu slijepog crijeva    
 
Zdravlje porodice Minimize

Zagađen zrak može uzrokovati upalu slijepog crijeva-studija

Nova kanadska studija, predvođena dr. Gilaadom Kaplanom sa univerziteta University of Calgary, pokazala je da kratkotrajna izloženost zagađenom zraku može potaknuti upalu slijepog crijeva (apendicitis) kod odraslih osoba.

Naučnici su otkrili da su osobe koje su bile izložene nitrogen dioksidu u zraku u periodu od jedne sedmice tokom ljetnih mjeseci kada je njegova koncentracija najviša, dvaputa više na riziku da će dobiti upalu slijepog crijeva, stanja potencijalno opasnog po život, u poređenju na osobe koje nisu bile izložene zagađenom zraku.

Upala-slijepog-crijeva-apendicitis

Kada su u pitanju osobe iznad 64 godine starosti, taj rizik u istim uslovima bio je četverostruk.

Kanadski tim analizirao je 5191 slučajeva upale slijepog crijeva u tri kanadske bolnice tokom sedmogodišnjeg perioda.

Slučajevi upale slijepog crijeva drastično su porasli u industrijaliziranim zemljama tokom 19. i početkom 20. stoljeća, zatim je došlo do pada tokom srednjeg i kasnog 20. stoljeća, što je koindiciralo sa zakonskim propisima o poboljšanju kvaliteta zraka.

IZVOR: Canadian Medical Association Journal, oktobar 2009., www.cmaj.ca

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava