English language
   
 
Iz Ustanove Minimize

Obilježen Svjetski dan HOPB-a 2016.

U srijedu, 16.11.2016. godine, u JUDZKS je uz podršku Udruženja doktora porodične medicine i kompanije Boehringer Ingelheim obilježen Svjetski dan hronične opstruktivne plućne bolesti sa nizom aktivnosti.


U Službi porodične medicine
OJ Dom zdravlja Centar, doc.dr. Zaim Jatić i mr.med.sci.dr. Nataša Trifunović uradili su pregled koji  je uključivao spirometriju i savjetovanje za 40 građana u periodu od 9 do 13 h, a u cilju rane detekcije ovog oboljenja. Tom prilikom, u 4 slučaja registrovan je HOPB i pacijentima su date upute za dalje dijagnostičke pretrage. Svim pacijentima pušačima date su preporuke da prestanu sa pušenjem. Kompanija Boehringer Ingelheim podržala je štampanje plakata i letaka za pacijente o HOPB-u, te je ustupila jedan spirometar za korištenje tokom akcije obilježavanja Svjetskog dana HOPB-a.


Specijalista pneumoftiziolog Doma zdravlja Novo Sarajevo, prim.dr. Teufik Hadžiosmanović, gostovao je u emisiji "Život i zdravlje" kantonalne televizije TVSA 15.11.2016. u 20 sati i tom prilikom govorio je detaljnije o ranom otkrivanju i liječenju ove bolesti.


Snimak emisije možete pogledati ovdje.
Osim toga, dr. Hadžiosmanović je o HOPB-u govorio i za portal Klix, a članak možete pročitati ovdje.


O HOPB-u

Hronična opstruktivna plućna bolest (HOPB) je nezarazna bolest pluća koja progresivno dovodi do nedostatka daha (zaduhe). Ona predstavlja četvrti uzrok smrti u svijetu uzrokujući više od tri miliona smrti svake godine, a nažalost, čak polovina oboljelih i ne zna da boluje od ove bolesti.

Rani stadiji HOPB su često neprepoznati, djelimično zbog činjenice da mnogi potcjenjuju pojavu simptoma kao što su nedostatak daha, zadihanost, hronični kašalj, iskašljavanje pjenušavog ispljuvka i prihvataju ih kao normalne pojave koje nastaju sa godinama ili kao "posljedice pušenje cigareta’’, odnosno tzv. "duhanski kašalj.’’

Veća svjesnost o simptomima HOPB kao što su hronični kašalj i nedostatak daha su ključ u unapređenju ranog postavljanja dijagnoze ove bolesti.

HOPB se dijagnosticira testom koji se naziva spirometrija. Ovaj test je bezbolan, traje nekoliko minuta i mjeri količinu zraka koju osoba može izdahnuti u određenom vremenskom periodu.

Nažalost, ne postoji lijek koji bi izliječio HOPB, ali postoje lijekovi koji, pogotovo ako se primjene na vrijeme, mogu usporiti tok bolesti. Zbog toga je veoma važna rana dijagnoza!

HOPB se pojavljuje najčešće kod osoba starijih od 40 godina koji su izloženi faktorima rizika. Najvažniji faktor rizika u svijetu je pušenje cigareta. Drugi rizici su izlaganje hemikalijama na radnom mjestu, zagađenje zraka dimovima koji su nastali sagorjevanjem uglja i drveta osobito u zemljama u razvoju. Veoma bitna činjenica je da se može usporiti ili, čak, zaustaviti napredovanje HOPB ukoliko prestane izlaganje faktorima rizika, prije svega prestanak pušenja cigareta.

Bez prestanka izlaganja faktorima rizika i bez liječenja, HOPB je progresivna bolest koja uzrokuje pogoršanje u vidu sve težeg nedostatka zraka, otežanog disanja, kašlja i iskašljavanja. Oboljele osobe zbog gubitka daha ne mogu da obavljaju svakodnevne životne aktivnosti kao što je odlazak u kupovinu, pripremanje hrane ili čak, održavanje lične higijene.

Pridružimo se svi akciji da se poveća svjesnost naših građana o značaju rizičnih faktora, osobito pušenja cigareta, za nastanak HOPB, kao i glavnih simptoma ove bolesti kao što su kašalj i zaduha.

Detaljnije informacije o ovom oboljenju možete pročitati ovdje.

CENTAR ZA NNID
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava