English language
Arhiva dešavanja iz KPR-aPrevencija HIV-a među mladima u BiH    
 
KPR Minimize

Multisektoralni pristup prevenciji HIV-a i promociji zdravih životnih stilova među mladima u BiH

Fondacija fami u periodu 1. avgust 2011. – 31. mart 2012. godine sprovodi projekat "Multisektoralni pristup prevenciji HIV-a i promociji zdravih životnih stilova među mladima u BiH" u dvije opštine BiH, Doboju i opštini Centar Sarajevo. Projekat podržava Razvojni program Ujedinjenih nacija u okviru programa "Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u Bosni i Hercegovini" a finansira Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Opšti cilj projekta je da se usluge promocije zdravih životnih stilova, zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prevencije HIV-a u zajednici učine pristupačnijim mladima. U tome, nesumljivo, primarna zdravstvena zaštita i porodična medicina igraju veliku ulogu. Glavna ciljna grupa su ljekari i sestre porodične medicine, ali i drugi zdravstveni i nezdravstveni radnici iz zajednice koji rade sa mladima (psiholozi i socijalni radnici iz centra za mentalno zdravlje, centra za socijalni rad, pedagozi i nastavnici iz škola, predstavnici omladinskih organizacija i nevladinih organizacija koje rade sa mladima, te  drugi zdravstveni i nezdravstveni radnici iz zajednice koji rade sa mladima). Krajlnji korsisnici su, naravno, mladi iz spomenute dvije opštine. Edukacija zdravstvenog i nezdravstvenog kadra o korištenju prijateljskog pristupa u radu sa mladima, promociji zdravih životnih stilova i prevenciji HIV-AIDS-a i multisektoralnoj saradnji, pružanje stručne pomoći u praktičnom radu, izrada priručnika, procedura, protokola o saradnji, promotivnih materijala, te organizovanje okruglog stola i javne tribine, neke su od ključnih aktivnosti planiranih projektom. 

Putem edukacije profesionalaca iz zdravstvenog i nezdravstvenog sektora, kroz sistemsko umrežavanje i unaprijeđenje postojećih usluga te promociju usluga u zajednici, obezbijediće se optimalno iskorištenje i dodatna izgradnja kapaciteta institucija i pojedinaca, te znatno doprinijeti očuvanju zdravlja mlade populacije.
  1. Procjena edukativnih potreba zdravstvenih i nezdravstvenih radnika u projektu «Multisektoralni pristup prevenciji HIV-a i promociji zdravih životnih stilova među mladima u BiH»
  2. Nastavni plan i program; Edukacija zdravstvenih i nezdravstvenih radnika
  3. Stručna pomoć na radnom mjestu
  4. Promovisanje zdravih navika među mladima i prevencija HIV-a
     
       
Fondacija fami: http://www.fondacijafami.org
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava